Basında çıkan haberler sonrası Darıca da bulunan Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi yetkilisi Gökmen Aydın Haber 41 'e özel açıklamalarda bulundu. Gündeme gelen olayları değerlendiren Gökmen Aydın konuyla ilgili şunları dedi. ''Aslında bilinen bir şey ortaya cıktı.
İnsanlar, sakatlanan bir hayvan olduğu zaman özellikle at ve eşek konusunda,bizi sürekli arıyorlar.Ama bizin her şeye gidip müdahale edecek bir ekibimiz yok. Hayvan ölmüşse onu ölü olarak getirme ihtimalimiz de yok.Ölüm nedeni nedir bunu bilemeyiz, hayvanlara zarar verebilir.
Hayvan yaşıyorsa ilgili kişi acısını dindirmek için sadece sakat ve artık ömrü tükenmeye yakın, acı çeken, doğal yolla belki on gün sonra ama acı çekmesi devam eden canlılar uyutulur. Bu hayvanlardan özellikle at ve eşekler olur.
Böyle canlılar dan sakat hayvanın yürüme ihtimali yok ama acı çekiyorsa,biz onlara elimizden geldiğince biz oraya gidip, hayvanı buraya getirecek bütçemiz yok,ekibimiz yok. Bu hayvanları alıyoruz veteriner kontrolünde uyutuyoruz, daha sonra kesilip,buradaki yırtıcı hayvanlara veriliyor kullanılmayan kısımları da gömülüyor.
Bu hayvan sahibi de, bu işlemi yapacak hayvanı uyutması gerekiyor ve sonra gömmesi gerekiyor, böylece değerlendiriliyor. Ama bizim bu hayvanat bahçesinde çok yoğun yaptığımız bir iş değil, bu işlem ayda bir defa veya iki defa olur bazen de iki ayda olur. Biz genellikle eti para vererek alırız et borsasından alıyoruz,mandıralardan alıyoruz,bazen taşımacılık sırasında sıkışıp telef olan küçük ve büyük baş hayvanlar oluyor bunları da orada kesip almak koşuluyla alıyoruz hayvanı orada kesip işlemini yapıp buraya getiriyoruz yakın zamanda da veriyoruz. Biz ayda yaklaşık 5 ton kırmızı et tüketiyoruz bunun belki % 95' i ile % 97' sini ücretli olarak alıyoruz.bunun muhasebe işlemimiz var.
Bu konuyu gören, yada şahit olan kişi de, özel bir mülke izinsiz olarak girmiş, köpeklerini oraya sokabilmiş. Köpek besleyen birisi sanırım.onun da yaptığı şey bir suç. özel bir mülke girmek bir suçtur.çünkü bizim orada yaptığımız işlem, ayda bir yada iki defa olan bir işlem. aslında bir çözümdür buna böyle bakmak lazım.
Vatandaşın bir sıkıntısı var ve siz onu çözüyorsunuz ve kazandırıyorsunuz.
ORGAN BAĞIŞI GİBİ DÜŞÜNÜN
Organ bağışı mesela buna benzete bilirsiniz. artık ölüm noktasına gelmiş birisi.beyin ölümü gerçekleşmiş birisi organlarını bağışlıyor.Burada da hayvan ölecek artık acı çekiyor ona da yardım etmemiz lazım.Bizde ona yardım ediyoruz, hem vatandaşın işi görülüyor hem de hayvanın acısı dindiriliyor.
Doğal yaşama kazandırılacak yaban bir hayvan ise böyle bir durum varsa zaten bizim yaptırımlarımız var. 2016 yılı mayıs ayında 3 tane karaca yavrusu geldi, onları burada büyüttük Ağustos sonu Orman Su işleri Müdürlüğü ile birlikte yaban hayata bıraktık.
AMACIMIZ YABAN HAYVANLARININ SOY DEVAMINI SAĞLAMAK
Bizim kuruluş amacımız yaban hayvanlarının soylarının devamını sağlamak. Bunun için bir karantinamız var,bunun için bir hayvan hastanemiz var, çok önemli hizmetler yapılıyor. bunun yanı sıra vatandaşların nadir rastlanılan problemleri de çözülüyor. bundan sonra Zabıtanın mühürlediği bu alanı bu şekilde kullanmayıp,başka bir şekilde kullanacağız,değerlendireceğiz.
Bu durumu yaşayan vatandaş da nasıl çözecek. O zaman çiftliğinde bir yer açıp bu hayvanı gömdüğünde de aynı tepkiyi verecekler mi?'' diye konuştu.