Afyonkarahisar’dan sonra Gebze’de meydana gelen ve hepimizi derinden üzen okul servis kazasıyla ilgili soruşturmanın çok yönlü sürdüğü belirtilirken okul servisi kazasında hayatını kaybedenlerin sayısı 3’e yükselmesiyle kamuoyunda merak edilen sorular artıyor.
Ailelerin çocuklarını emanet ettiği okul servislerinde yaşanan üzücü olaylar nedeni ile aileler haklı olarak sorguluyorlar. Alilerin sorguladığı kamuoyunun merak ettiği soruları paylaşıyoruz.
Dün 3 kişinin hayatını kaybettiği can pazarının yaşandığı kazada okul servisini çeken aracın Resmi Gazete’de yayımlanan, Okul Servis Araçları Yönetmeliği’ne uyumlu olup olmadığı?
Kazaya karışan 41 P 0860 plakalı okul servis aracının yaşı okul servisi çekmeye uygun mu? Aracın resimlerde görüldüğü kadarıyla yaşlı olduğu hatta 2004 model olduğu iddia ediliyor?
Servis ihalesi yapılırken araçların özelliklerinin yönetmelikteki istenilen kriterlere uygunluğu, sürücülerinin gerekli belgelerinin olup olmadığı kontrol ediliyor mu? Şayet okul servisi çekmesi uygun araç değilse buna kim veya kimler dur diyor?
Araç içinde bulunan öğrencilerin kaza anında emniyet kemerlerinin takılı olup olmadığı?
25 Ağustos 2021 ÇARŞAMBA
Resmî Gazete
Sayı : 31579
YÖNETMELİK
İçişleri Bakanlığından:
OKUL SERVİS ARAÇLARI YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 – 25/10/2017 tarihli ve 30221 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Okul Servis Araçları Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) ve (o) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“e) Okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtlar temiz, bakımlı ve güvenli durumda bulundurulacak ve altı ayda bir bakım ve onarımları yaptırılmakla birlikte; taşıtların cinsine göre 6/1/2021 tarihli ve 31356 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmeliğin öngördüğü sürelerde periyodik muayeneleri de yaptırılmış olacaktır (EK-4).”
“o) Okul servis araçlarında iç mekânı gösteren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanan tip onay mevzuatına uygun şeffaf cam dışında cam kullanılamaz.”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi, (e) bendinin (4) numaralı alt bendi ile (f) ve (ğ) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.
“b) Servis aracında okul öncesi eğitim, ilköğretim ile kreş, gündüz bakımevleri ve çocuk kulüplerine devam eden çocuk/öğrenci bulunması durumunda rehber personel bulundurmakla,”
“4) Özel izin belgesinin iptal edilmesi nedeniyle taşınamaması,”
“f) Özel izin belgesine bağlı olarak, her eğitim-öğretim yılında çalıştıracakları rehber personel, şoför isimleri ile araçların plakalarını ve her türlü değişiklikleri aynı gün içinde okul yönetimine bildirmekle,”
“ğ) Araçlarında, bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sertifikaya sahip şoför ve rehber personeli çalıştırmakla,”
“h) Okul yönetimince belirlenen azami seyahat süresine uymakla,”
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan “bağlı olduğu” ibaresinden sonra gelmek üzere “ilgili oda ve” ibaresi ile aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.
“g) Taşınacak çocuğun/öğrencinin servis aracındaki azami seyahat süresini belirlemek.”
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) 22 yaşını doldurmuş ve 61 yaşından gün almamış olması kaydıyla; en az lise mezunu olmak veya Millî Eğitim Bakanlığı onaylı kursu başarıyla tamamlamak şartıyla en az ilkokul mezunu olmak,”
MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin geçici 2 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dördüncü fıkrasında yer alan “yeni üretilen” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
“(1) Bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (i), (l), (m) ve (o) bentleri kapsamındaki şartlar 1/1/2018 tarihinden önce okul servis aracı olarak tescil edilmiş araçlarda aranmaz.”
MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin geçici 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 3 – (1) Covid-19 salgını nedeniyle okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların, bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde belirtilen fabrikasınca imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılı esas alınmak şartıyla oniki yaşından küçük olması zorunluluğu, muayeneden geçmiş olması kaydıyla 1/7/2023 tarihine kadar onbeş yaşından küçük olması şeklinde uygulanır.”
MADDE 7 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 8 – Bu Yönetmelik hükümlerini İçişleri, Millî Eğitim, Aile ve Sosyal Hizmetler ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanları birlikte yürütür.
Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin
Tarihi
Sayısı
25/10/2017
30221
Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin
Tarihi
Sayısı
1-
14/8/2018
30509
2-
27/7/2019
30844
3-
12/10/2019
30916
4-
12/9/2020
31242
Onur 3 Yıl Önce
P plakalilar baskani ve plaka sahipleri protesto hareketiyle vatana ihanet ettiklerini acica belli ettiler.!EVRAKLARIN EKSIK,ARACLAR ESKI .LAFA GELIMCE PLAKAM 800,900 BIN DIYE GEZEN SEREF YOKSUNLARI.OLEN COCUKLARIN IKI ELI HEPINIZIN YAKASINDADIR.EVE GIDINCE KENDI COCUGUNA BAKIP UTANMAYAN NAMUSSUZLAR
Gebze emlak konut nere beylikbagı... 3 Yıl Önce
Sözde her öğrenci sınavlı okullar harici mahallesinde ki liseye gidecekti. Beylikbağından kirazpinara öğrenci kaydı yaptıran kişi ve sistem sorgulanmalı. P plaka sistemi sorgulanmalı. P plaka yüzünden fabrikalar saat 06.00 da mesaiye başlıyor. İnsanlar yorgun ve psikiyatrik sorunlara uğruyor.