HABER 41 | Kocaeli Güncel Son Dakika Haberler

TEB Genel Müdürü Leblebici:

GENEL

-"Banka olarak Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda global anlamda ilk 10 ekonomiden biri olması için dış ticaret konusuna odaklanılması gerektiğine inanıyoruz"

İSTANBUL (AA) - Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, banka olarak Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda global anlamda ilk 10 ekonomiden biri olması için dış ticaret konusuna odaklanılması gerektiğine inandıklarını bildirdi.

TEB'den yapılan açıklamaya göre bankanın, dış ticaret rakamlarının artırılması ve pazarların çeşitlendirilmesi amacıyla hayata geçirdiği TEB Dış Ticaret Merkezi, dış ticareti geliştirme toplantılarının bir yenisini "Afrika Günü" konsepti ile gerçekleştirdi.

"Afrika Günü"nde Ümit Leblebici ve TEB Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gülümser Özgün Henden açılış konuşmalarını yaparken, uzman isimler de Afrika'ya dış ticaret yapma konusunda bilgiler aktardı.

Ümit Leblebici, konuşmasında, banka olarak Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda global anlamda ilk 10 ekonomiden biri olması için dış ticaret konusuna odaklanılması gerektiğine inandıklarını dile getirdi.

Türkiye'nin mevcut potansiyelini yükseltmek için yeni pazarlara açılmanın kritik bir rol oynadığını aktaran Leblebici, "Biz de banka olarak dış ticareti ana faaliyet alanlarımızdan biri olarak görüyor, farklı segmentlerdeki müşterilerimizin dış ticaret faaliyetlerini kolaylaştırmak için çok yönlü hizmet ve ürünler geliştiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Leblebici, BNP Paribas'nın global gücünden de faydalanarak dış ticaret alanında önemli bir birikime sahip olduklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Dış ticaret alanındaki uzun yıllara dayalı deneyimimiz ve 2005 yılında BNP Paribas Grubu ile kurduğumuz ortaklık, bu alandaki çalışmalarımızı farklı bir boyuta taşıdı. Bu kapsamda, ülkemizin dış ticaret rakamlarını artırmak amacıyla BNP Paribas'nın Trade Center yapılanmasının bir uzantısı olan ve Türkiye'de bir ilk niteliğindeki Dış Ticaret Merkezleri'ni kurduk. Burada BNP Paribas'nın küresel gücünün getirdiği imkanları Türkiye'deki kurumsal müşterilerimize sunuyoruz.

Özellikle Fransızca konuşulan Afrika, geleneksel olarak BNP Paribas'nın en aktif olduğu bölgelerden biri. Türk yatırımcıları da son zamanlarda yönünü Afrika pazarına çevirdi. Biz de TEB olarak, özellikle Kuzey Afrika'da müteahhitlerimizle birlikte uzun yıllardır aktif rol alıyoruz. Son dönemlerde artık sadece kuzey değil özellikle Sahra Altı bölgesine de müşterilerimizden yoğun ilgi var. Afrika ile dış ticaretimiz yıllık yaklaşık 12 milyar dolar ihracat, 5 milyar dolar de ithalat seviyesine ulaşmış durumda. İhracatımızın 5 milyar dolarlık, ithalatımızın ise 3 milyar dolarlık kısmını BNP Paribas'nın iştiraklerinin bulunduğu ülkelerle gerçekleştiriyoruz. BNP Paribas'nın gücü Afrika bölgesi için de bize büyük bir ivme katıyor. Dış ticarete ek olarak, BNP Paribas sayesinde Afrika'da müteahhitlerimiz için verebildiğimiz teminat mektubu kapasitemiz de oldukça yüksek. TEB BNP Paribas işbirliğimiz Afrika özelinde de müşterilerimize önemli açılımlar sağlıyor."


-"5 yılda, Afrika'da 21 ülkede 800'den fazla teminat mektubu işlemine aracılık ettik"


TEB Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Henden ise uluslararası müteahhitlik hizmetlerine çok büyük önem ve destek verdiklerini bildirdi.

Müteahhit müşterilerinin gittiği ülkelerde ihtiyaç duydukları teminat mektubu ve nakit ihtiyaçlarını karşılama konusunda en aktif bankalardan birisi olduklarını vurgulayan Henden, özellikle yurt dışı teminat mektuplarındaki pazar paylarının, bilanço olarak taşıdıkları pazar payının hep çok üstünde olduğunu dile getirdi.

Henden, Afrika pazarının bugün her kesimden Türk iş insanı için büyük önem arz ettiğine işaret ederek, "Eskiden coğrafik yakınlığı nedeniyle Avrupa'ya öncelik verilirken, artık değişen dünya düzeninde pazarlar da çeşitleniyor, değişiyor. Afrika bu anlamda çok önemli fırsatlar barındırıyor. Özellikle müteahhitlerimiz, burada yıllardır gittikçe artan bir tempoda yeni başarılara imza atıyorlar. 2016 itibariyle 60 milyar dolarlık bir iş hacmine ulaşmış durumdalar." değerlendirmesini yaptı.

BNP Paribas'nın 60 ülkede yaklaşık 100 Trade Center'ı bulunduğunu anımsatan Henden'in açıklamada şu görüşlerine de yer verildi:

"5'i TEB bünyesinde, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana'da. Kuzey Afrika'da Tunus, Cezayir ve Fas; Sahra altı Afrika'da ise Fildişi Sahilleri, Senegal, Gine, Gabon, Mali, Burkina Faso, G. Afrika ve Reunion olmak üzere 10 ülkede Trade Centerlar faaliyet gösteriyor. BNP Paribas bulunduğu bu pazarların pek çoğunda pazar lideri konumunda. Biz de hem BNP Paribas hem de diğer muhabirlerimiz aracılığıyla, son 5 yılda, Cezayir'den Senegal'e, Fas'tan Fildişi Sahilleri'ne Afrika'da 21 ülkede 800'den fazla teminat mektubu işlemine aracılık ettik. Bölgedeki faaliyetlerimizi önümüzdeki süreçte de yoğunlaştıracağız. Bu toplantıyla da hedefimiz Afrika'nın içlerine yayılan Türk girişimcilerinin sayısını artırmak."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.