HABER 41 | Kocaeli Güncel Son Dakika Haberler

UÜ'de "Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı"

GENEL

- Savunma sanayiine araştırmacı yetiştirmek amacıyla hayata geçirilen programı tamamlayan 34 öğrenciye sertifikaları verildi - SSM Teknoloji Yönetimi Daire Başkanı Albay Dürer: - "SAYP, sektörün öncelikleri ve Ar-Ge ihtiyaçları doğrultusunda, savunma sanayii şirketleriyle üniversiteler arasındaki bilgi transferini daha sistematik hale getirecek ve savunma alanında nitelikli Ar-Ge elemanı ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlayacak"

BURSA (AA) - Uludağ Üniversitesi (UÜ) ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, ERMAKSAN, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI) FİGES, FNSS Savunma Sistemleri A.Ş arasında imzalanan protokolle, hayata geçirilen "Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı"na (SAYP) katılan öğrenciler, sertifikalarını aldı.

SSM Teknoloji Yönetimi Daire Başkanı Albay Abdulmuttalip Dürer, UÜ Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sertifika töreninde yaptığı konuşmada, SAYP'ın SSM tarafından sanayi ile üniversite arasındaki işbirliğini geliştirmeyi teşvik etmek ve savunma sanayiine araştırmacı yetiştirmek amacıyla başlatıldığını söyledi.

Program çerçevesinde şirketlerle üniversite arasında iletişim ortamı sağlandığını belirten Dürer, "SAYP, sektörün öncelikleri ve Ar-Ge ihtiyaçları doğrultusunda, savunma sanayii şirketleriyle üniversiteler arasındaki bilgi transferini daha sistematik hale getirecek ve savunma alanında nitelikli Ar-Ge elemanı ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlayacak." diye konuştu.

Dürer, UÜ'nün bir ilki gerçekleştirerek, programın kurgulanması ve uygulanmasına öncülük ettiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir uzman araştırmacı kolay yetişmiyor ve sektör tecrübesini kazanması zaman alıyor. Ancak bu gibi programlar sayesinde sektörün ihtiyaç duyduğu araştırmacı insan gücünü yetiştirme süreçleri kısalacak ve daha kısa zamanda uzmanlıklar elde edilebilecek. Programda, sektör için kritik alanlar olan teknoloji yönetiminden sistem mühendisliğine, ergonomiden yaşam döngüsüne, ileri teknoloji malzemelerinden proje yönetimine kadar daha bir çok alanda dersler alındı ve firma gezileriyle bir anlamda oryantasyon yapıldı."

- "İtici güç, savunma sanayii"

UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da Türkiye'nin ileri teknoloji hedeflerine değindi. Ulcay, şunları kaydetti:

"Ülke olarak ileri teknoloji ürünlerinin ihracatımızda yüzde 15 olması hedefimiz var ama şu anda gerçekleşen rakam, yüzde 3. Buna en çok destek verecek alanlardan bir tanesi, savunma sanayii. Bu konuda dünyadaki teknolojik gelişmelere bakıldığında, savunma sanayii için başlanan çalışmaların daha sonra sivil alana da yansıdığı görülüyor. Dolayısıyla itici güç, ağrılıklı olarak savunma sanayii olmuş. Ülkemizin içinde bulunduğu bugünlerde, körfezde yaşadığımız aynı tip olayların kuvvetli olmadığımız, kendi ayaklarımızın üzerinde durmadığımız müddetçe aynı senaryoların bizim için hazırlanmadığı ne malum? Bizler bu tip senaryolara karşı kendimiz bir takım senaryolar hazırlamamız, bu senaryoları gerçekleştirmek için de kendi savunma sanayiimize sahip olmamız gerekiyor."

Programa katkı sağlayan firmalara ve ders veren eğitimcilere plaketlerinin verilmesinin ardından öğrencilere sertifikaları verildi.

- SAYP

Programla, savunma sanayi sektörünün öncelikleri doğrultusunda ve SSM'nin yönlendirmesiyle, savunma sanayi şirketleri ile üniversiteler arasındaki bilgi transferinin daha sistematik hale getirilmesi, savunma sanayi şirketlerinde çalışanlar tarafından üniversitelerde hazırlanan lisans üstü tezlerin, şirketlerin Ar-Ge ihtiyaçlarına yönelik olacak şekilde yapılandırılması ve savunma sanayi sektörünün öncelikli alanlarına yönlendirilmesi amaçlanıyor.

Programla ayrıca lisans üstü eğitim alacak öğrencilerin, savunma sanayi şirketleri tarafından sağlanan olanaklarla, savunma alanında nitelikli Ar-Ge elemanı olarak yetiştirilmesi hedefleniyor.

SAYP kapsamında lisans üstü eğitim alan öğrenciler, işbirliği yapılan savunma sanayi kuruluşları tarafından istihdam edilecek. Araştırmacılar, protokollerle belirlenen alanlarda ve koşullarda ilgili sanayi kuruluşunda görev yaparken, üniversitelerde eğitimlerini de sürdürecek.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.