HABER 41 | Kocaeli Güncel Son Dakika Haberler

6 Bin Balık Körfez’e Salındı

KÖRFEZ

İzmit Körfezi'ni Balıklandırma Projesi kapsamında 3 bin levrek ve 3 bin kalkan balığı denize salındı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin 'İzmit Körfezi'ni Balıklandırma Projesi' kapsamında 3 bin levrek ve 3 bin kalkan yavrusu olmak üzere toplam 6 bin balık yavrusu Değirmendere sahilinden Körfez’e bırakıldı. İzmit Körfezi'nde alınan damızlık kalkan balıkları Trabzon Su Ürünleri Merkezi Araştırma Enstitüsü, levrek balıkları da Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Merkezi'nde üretildi. 6 ay boyunca büyütülen balıklar kıyıdaki cam akvaryumlara bağlanan özel hortumlardan denize salındı. Değirmendere Sahili’nde gerçekleşen Körfezi Balıklandırma törenine Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, Büyükşehir Belediyesi üst yöneticileri, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, il ve ilçe protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“İZMİT KÖRFEZİ KONUSUNDA HASSAS DAVRANIYORUZ”

İzmit Körfezi konusunda çok hassas davrandıklarını söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Bundan 13 yıl önce kokusundan İzmit Körfezi’nin yanına bile yaklaşamazdık. Çok şükür bugün el birliği ve Sizlerin desteği ile artık denizimizin sefasını sürüyoruz. Yurt içinden ve yurt dışından pek çok misafirimiz, tatil için şehrimize geliyor. Eskiden nasıldı? Kokudan, sinekten, pislikten geçilmezdi. Deniz, hastalık saçıyordu. Atıklar denizimize dökülüyordu. Şehrimiz yaşanmaz hale gelmişti. Ne yaptık? Sanayimiz güçlü, denizimiz temiz olacak dedik. Çevre için sanayiden, sanayi için çevreden vazgeçmedik. Plân – program yaptık, önlemler aldık. Muazzam arıtma tesisleri kurduk, atıl olanları işletmeye aldık. Scada sistemi ile fabrika atıklarını denetim altına aldık ve engelledik. Dört koldan çalışmaya giriştik, Denizimizi temizlemeye başladık. Çöpleri, moloz yığınlarını, hayvan leşlerini bile denize atmışlardı. Bu gidişe durduk dedik. Yetmedi, uçakla Körfez’in üzerinde nöbet tuttuk. Gemi atıklarına izin vermedik. Çok şükür emeklerimizin karşılığını aldık.” şeklinde konuştu.

“BALIKLANDIRMA PROJESİ BİLİMSEL BİR ÇALIŞMADIR”

Başkan Karaosmanoğlu balıklandırma projesinin bilimsel bir çalışma olduğunu belirterek, “Bu bilimsel bir çalışma. Levrek nereyi sever? Kalkan ne zaman çoğalır…Bilimsel verilerin ışığında çalıştık. Bir tarafımızda Tarım Bakanlığı Su Ürünleri'nin önerileriyle bu çalışmayı başlattık. Bu bilimsel çalışma devam edecek. Trabzon ve Antalya'da büyütülen balıkları denize bırakacağız. Amacımız doğal serüveni hızlandırmak. Hayal ettiğimiz İzmit Körfezi, hayal ettiğimiz dereler, hayal ettiğimiz sahiller daha da güzelleşecek. Tüm vatandaşlarımızı doyuracak balıklar yetişecek İzmit Körfezi'nde. Balıklandırma projemiz hayırlı olsun” diye konuştu.

DOĞAL AKVARYUM OLACAK

İzmit Körfezi’nde yapılan temizlik çalışmalarının ardından, suda yaşayan canlıların çoğalması ile birlikte Büyükşehir Belediyesi balıklandırma çalışmalarını başlattı. Trabzon Su Ürünleri Merkezi Araştırma Enstitüsü ile yapılan protokol kapsamında, Merkezde üretilen yavru levrek ve kalkanlar Körfez sularına bırakıldı. Düzenlenen törenle, denize bırakılan balıklarla birlikte körfezin canlı popülasyonunun giderek artması, Büyükşehir Belediyesi ve Trabzon Su Ürünleri Merkezi Araştırma Enstitüsü’nün önümüzdeki dönemde de bu çalışmayı devam ettirmesi bekleniyor. Bu çalışma ile Büyükşehir’in körfezin doğal akvaryum olması ile ilgili çalışmaları daha da önem kazanacak.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.