HABER 41 | Kocaeli Güncel Son Dakika Haberler

20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü

SAĞLIK

Prof. Dr. Zeynep Cantürk 'Osteoporoz'dan korkmayın; tedavisi var.

Hastalık ile ilgili farkındalık yaratmak için, KOÜ endokrinoloji ve metabolizma bilim dalı polikliniklerinde hastalara bilgilendirme broşürleri dağıtıldı, hastaların osteoporoza karşı sloganlar ile çektiği videolar tüm gün standda yayınlandı, hastalar osteoporoz risk testi anketi ile taranarak riskli olanlar endokrinoloji polikliniğine yönlendirildi.

Röportaj Bilgisi:

Osteoporoz, kemik kütlesinde azalma ve mikroyapısında bozulma ile karakterize bir hastalık olup, en sık görülen kemik hastalığıdır.Omurga kırığı, buna bağlı boy kısalması ve kamburluk; kalça kırığı ve buna bağlı başkalarına bağımlı olma ve ölüm riskinde artışa yol açmaktadır.

Dünya nüfusunun giderek yaşlanması, kötü beslenme, hareketsizlik ve kentleşme nedeniyle bu hastalık artık daha sık görülmekte ve giderek sosyal ve ekonomik önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Pek çok hastalığa göre daha çok hastanede yatmaya yol açan osteoporoza bağlı kırık problemi, erkeklerde prostat kanseri probleminden %27 daha fazla görülmektedir. Yani sanılanın aksine osteoporoz sadece bir kadın hastalığı değildir.

50 yaş üzeri her 3 kadından birisi ve her 5 erkekten birisi hayatının bir döneminde kırık yaşayacaktır. Kırık yaşayanların beşte birinde bir yıl içinde ikinci bir kırık yaşama olasılığı yüksektir.

Hiçbir belirti vermeden ilerleyip kendini yalnızca kırık ile gösteren sinsi bir hastalık olan osteoporoza karşı savaşmada en önemli silahımız öncelikle hayat boyu egzersiz, yeterli kalsiyumlu gıda tüketimi, sigara, alkol ve aşırı kafeinden uzak yaşam tarzı ile osteoporozu önlemek ve erken dönemde teşhis edip uygun tedavi yapabilmek için kemik mineral yoğunluğu ölçümleri ile tarama yapmaktır.

Kimler Osteoporoz İçin Taranmalıdır?

65 yaş üstü bütün kadınlar ve 70 yaş üstü bütün erkekler kemik mineral yoğunluğu ölçümü ile taranmalıdır.

65 yaşın altında olup menopozda olan hanımlar ile 50-70 yaş arası erkeklerde ise kırık için aşağıdaki risk faktörlerinden herhangi biri varsa mutlaka taranmalıdır:

Boy yüksekliğinden az bir mesafeden düşmekle kırık gelişmişse, üç aydan uzun süre ≥5 mg/gün prednisolon ya da eşdeğeri glukokortikoid (kortizon tedavisi) kullanımı varsa­, romatizmal bir hastalığa sahip olmak, sigara ve aşırı alkol tüketimi, boyda 4 cm’ den fazla kısalma, düşük vücut ağırlığı, geç adet görme, 45 yaşından erken menopoza girme, ailede kalça kırığı bulunması durumlarından herhangi birisi varsa mutlaka bir hekime başvurularak gerekli taramalar yapılmalıdır.

Osteoporoz önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Risk altındaysanız,hekiminizden kemik sağlığı değerlendirmesi isteyiniz ve geleceğinizi koruyunuz!!!

Prof. Dr. Zeynep Cantürk

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği

Osteoporoz ve Metabolik Kemik Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.