Drone uçurmak dünyada oldukça popüler bir iştir. Son zamanlarda Türkiye’ de insansız hava aracına olan ilgi büyük ölçüde artmıştır. Artan talep nedeniyle bu teknolojik aletlerin her yerde uçuş izni alması zorlaşmaktadır. Güvenliği tehlikeye sokacak yerlerde örneğin havaalanlarında drone kullanılması kazaların artmasına sebep olacağından bazı yetkili kuruluşlar drone uçuşlarına sınırlama getirmiştir.
Türkiye’ de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ nün Talimatları Nelerdir?
Türkiye’de drone uçuşları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ nün talimatları doğrultusunda gerçekleşmektedir. Öncelikli olarak drone ağırlığı 500 gramdan fazla ise mutlaka Sivil Havacılık sistemine kaydettirmek gerekiyor. Drone kayıtları dronenun ağırlığına göre değişiyor. Sistem içinde;
-500 gram-4 kg
-4 kg- 25 kg
-25 kg-150 kg
-150 kg ve üzeri
Yukarıda sınıflandırılan kategoriler yer alıyor. Dronlar sisteme kayıt ettirilse bile bazı bölgelerde uçuşlar izne tabii olduğu için dikkat edilmesi gerekiyor. Örneğin havaalanı ve askeri bölgelerde drone uçurmak kesinlikle yasak olduğundan araştırma yapılmadan drone kullanılmaması gerekiyor. Eğer bu yasaklara uyulmazsa ceza alınabiliyor. Drone sahibine yönetmeliğe göre uygulanan karar kapsamında ceza veriliyor. Bununla birlikte bazı valilik ve belediyelerde kendi yetkileri içinde uçuş yasağı koyabiliyorlar.
Drone Uçurmak Nerelerde Yasaktır, Uçuş İzni Nereden Alınır ?Yaş Sınırı
Drone uçuşu için drone sahibinin yaşı önemlidir. 500 gr-4 kg arası drone sahibi için yaş sınırı en az 12, 4 kg-25 kg arası drone sahibi için yaş sınırı 15 olarak belirlenmiştir. Drone daha fazla ağırlıkta ise özel pilot lisansı almak şart oluyor.
Drone Uçurma İzni Nasıl Alınır?
Uçuş izni Sivil Havacılık Kanunundaki mevzuatta öngörülen şekilde mülki idari amirlerinden, uçuş yapılacal yerin bağlı olduğu kaymakamlık veya valiliklerden alınabiliyor.