Her ne kadar Renault desek de günümüz itibariyle şirket kendi markası Renault dışında birçok otomotiv şirketi ile de etkileşim halinde olması nedeni ile Renault Gurup olarak anılmaktadır. Fransa’nın çok uluslu şirketlerinin başında gelen Renault, resmi olarak 19. yüzyılın son yılında kurulmuştur. Başka bir ifadeyle 1899 yılında kurulan Renault, Fransa’nın Peugeot ile beraber en eski otomotiv şirketlerinden biri kabul edilir. Şirket çok büyük bir küresel güç haline gelmiştir ve dünyanın birçok bölgesine araç ihracatı gerçekleştirmektedir. Otomotiv sanayinin birçok yan ve alt kolunda da faaliyet gösteren Renault, bu anlamda binek araçtan tutun da minibüse, tanka, otobüse, traktöre kadar birçok çeşitli farklı türde araç üretimi gerçekleştirmektedir. Neredeyse 120 yıllık bir otomotiv tecrübesine sahip olan Renault, bu anlamda Avrupa’nın en önde gelen şirketlerinden biridir. Tam bir aile ürünü olan Renault, adını kendisini tasarlayan Renault ailesinden alır. Şirketin kurucuları arasında 3 önemli isim bulunur. Bunlar Louis Renault, Marcel Renault ve Fernand Renault’dur.
Dünyanın birçok ülkesine otomotiv ürünü ihraç eden Renault, Fransa’nın en büyük ekonomik güçlerinden biri konumundadır. Günümüz itibariyle Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada gibi devasa ülkeleri bir kenara koyacak olursak Renault tam 118 ülkeye ürün satmaktadır. Bu çok etkileyici bir sayıdır. Otomotiv sektöründe her türden araç üreten Renault, yıllık 52 milyar avroluk bir gelire sahiptir. Bu gelirin yüzde 6,5’luk kısmı net kardır. Şirketin asetleri hesaba katılacak olursa şirketin değerinin 200 milyar avrodan çok daha fazla olduğu düşünülmekte. Şirketin yüzde yirmiye yakın bir hissesi devlete aittir. Ayrıca Nissan’la da hisse bağlamında ortaklığı bulunmaktadır. Dünyanın en büyük ticari şirketlerinden olan Renault, küresel bir marka olarak dünyanın birçok noktasında çalışana sahiptir. Tüm bu çalışanlar nazara alındığı vakit, şirketin istihdam kapasitesi 128 bin kişidedir. Başka bir ifadeyle günümüz itibariyle 128 bin kişiyi istihdam eden Renault, çok büyük bir küresel güç konumundadır. Birçok şirketle ortaklığı bulunan Renault, Nissan, Dacia gibi sektörde faaliyet gösteren diğer önemli firmalarından hissedarı konumundadır. Nissan’ın yüzde 43,4’lük hissesi Renault’a aittir. Dacia da 99,43’lük hisse ile Renault’nun malıdır.
Dünya çapında bir marka olan Renault, satışlarının yüzde 50’den fazlasını Avrupa dışındaki ülkelere yapmaktadır. Dünyanın birçok ülkesinde ortaklıkları bulunan Renault, özellikle Nissan ile kurduğu hukuki ilişki ile dikkatleri çekmektedir. Bu birliktelik dünyanın en büyük 4 birlikteliği arasında yer alır. Türkiye’de de ortaklığı bulunan Renault, Oyak ile hukuki birleşme yaşamıştır. Oyak- Renault olarak anılan şirket Türkiye pazarı ve diğer pazarlara araç üretmektedir.