Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinden satır başları:
Polonya, 2018-2019 BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğinde yer olacak. Bu süreç içerisindeki dayanışmamız tam olacaktır. Türkiye tarihinde, Lehistan'ın bağımsızlık ve egemenliğini her zaman tanımış ve desteklemiş bir ülke. Yüzyıllara dayanan geçmişimize baktığınız zaman, tamamen dostluk ve dayanışma içerisinde bir geçmişimiz var.
10 MİLYAR DOLARA ÇIKARMALIYIZ
Özellikle şu anda, 80 milyon Türkiye'nin, 38 milyon Polonya'nın nüfusu var. Bu ciddi potansiyel ikili ticaret hacmimizi arttırabilir. Şu anda 6 milyar dolar gibi bir seviyedeyiz. Ama bu rakam bu iki ülke için düşük bir rakam. Bunu 10 milyar dolara çıkarmalıyız. Bu ticaret kazan-kazan esasına dayalı olarak devam edecektir. Birçok sektörde bunu geliştirebiliriz.
ADETA BİR DAĞITIM MERKEZİYİZ
Enerji konusunu ele alma imkanımız oldu. Biz enerjide tedarikçi bir ülke değiliz. Transit noktasında bir ülkeyiz. Adeta bir dağıtım merkeziyiz, böyle bir özelliğimiz var. Polonya'nın da tüketici olmanın yanı sıra, kömür madenleri konusunda ciddi bir potansiyeli var. Enerjisinin ciddi bir kısmını buradan karşılama şansı var. Biz de enerjimizin bir kısmını termik santraller vasıtasıyla kömürde elde etmek niyetindeyiz.
ALMAYACAKSANIZ SÖYLEYİN
Bizim Polonya'yla NATO içerisindeki ülkeler olarak dayanışmamız önem arz ediyor. Avrupa Birliği'nde Polonya bulunuyor, biz de AB'ye sokulmuyoruz. Polonya bizi destekliyor fakat 1963'ten bu yana Türkiye AB'ye alınmıyor. Şöyle fasılları masaya yatırdığımız zaman, 15 fasıl vardı, daha sonra bunları 35'e çıkardılar. Bunun sebebi Türkiye'nin buraya girmesi mümkün olmasın. Ben de diyorum ki, almayacaksanız söyleyin, bilelim. Minderden kaçan biz olmayacağız, onların kararını bekliyoruz.
TURİZMDE GÜZEL GELİŞMELER VAR
Yatırımcılarımıza gereken desteği verme niyetimiz var. 400'ü aşkın iş adamına bugün hitap edeceğiz. Onlara farklı bir heyecan vermemiz lazım. Turizmde aynı şekilde güzel gelişmeler var. Bu yılın ilk 8 ayında, Polonya'dan ülkemize 205 bin turist geldi. Fakat bu Schengen denilen şey ortadan kalkarsa, bu rakamlar artacaktır. Bu ayrı bela. Latin Amerika ülkeleri için herhangi bir vize yok. Ama Türkiye, müzakereci ülke Türkiye'ye vize var. 2013'ün sonunda vizeler kalkacaktı, imzalar atıldı. Ama hala bizi oyalıyorlar.
3,5 MİLYONA YAKIN MÜLTECİYİ ÜLKEMİZDE AĞIRLIYORUZ
Biz şu anda Suriye ve Irak'tan 3.5 milyona yakın mülteciyi ülkemizde ağırlıyoruz. Şu ana kadar 30 milyar doların üzerinde harcama yaptık. AB'den aldığımız son destek rakamı, 885 milyon euro. Bize 2016'da 3+3 milyar avro vereceklerdi.
BUGÜN 5 ANLAŞMA İMZALADIK
Bugün beş anlaşma imzaladık. Ancak Türk Havayolları'nın haftada buraya beş seferi var. Bunun Varşova'da 7'ye 10'a çıkarılması mümkün. Haftasonu THY'den bir heyet buraya gelecek. Burada bu müsade verilirse, inanıyorum ki halklarımızın gidiş gelişi daha rahat olacaktır.
Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın açıklamasından satır başları:
Osmanlı İmparatorluğu, hiçbir zaman Polonya'nın parçalanmasını kabul etmemiştir. Padişahın törende Lehistan'dan bir elçi geldi mi diye sorması anlatılır. Her zaman Polonya'dan gelecek bir elçi bekleniyordu. Polonya milletinin hatırladığı ikinci jest ise Polonya Parlamento binasının anahtarı Osmanlı Padişahında bulunuyordu. 120 sene boyunca Polonya bölündü, parçalandı ama Türkiye hiçbir zaman bunu kabul etmemiştir.
TÜRKİYE'YE KARŞI BÜYÜK TEŞEKKÜRLERİMİZ OLDU
15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili uzun uzun konuştuk. Türkiye ile AB'nin her zaman aynı istikamette olduğuna inanıyorum. Türkiye uzun süredir müzakerelere katılıyor. Bu istikamette Türkiye çok çaba sarf etti. Türkiye, AB'nin çok önemli bir partneridir, bunu kimseye açıklamak zorunda değilim. Türkiye'ye karşı büyük teşekkürlerimiz oldu, mülteci krizindeki katkılarından dolayı. Enerji alanında işbirliğimizi konuştuk. İşbirliğimiz yenilenebilir enerji ve madencilik alanında genişleyecektir.