Basın Onur Günü'nün 95. Yıl Dönümü Kutlandı

Basın Onur Günü’nün 95’nci yıl dönümü kutlama programı, Başbakan Yardımcımız Sayın Fikri Işık ve Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy’un katılımlarıyla gerçekleştirildi.

banner96
16 Ocak 2018 Salı 15:35
Basın Onur Günü'nün 95. Yıl Dönümü Kutlandı
banner22

Sabancı Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa; Başbakan Yardımcımız Sayın Fikri Işık, Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy, K.K. EDOK Muharebe Hizmet Destek Eğitim ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kazım Dalkıran, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ali Kurt, Baro Başkanı Sertif Gökçe, İzmit Kaymakamı Ersin Emiroğlu, İl Jandarma Komutanı Alb. Osman Aslan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ercüment Çiftçi,  Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Kocaeli Ticaret Odası Meclis Başkanı Akın Doğan, daire müdürleri, Siyasi parti il başkanları, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol, Türk Dünyası basın mensupları ile illerin gazeteciler Cemiyeti Başkanları ve basın çalışanları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak’ın konuşmalarının ardından Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy yaptığı konuşmalarında; “Bugün 16 Ocak Basın Onur Günü münasebetiyle düzenlenen bu programda sizlerle birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Kocaeli Türkiye’nin önemli bir şehri. 1 milyon 830 bin nüfusuyla Türkiye’nin 10. büyükşehri. Nüfus itibariyle 10. büyükşehir olmakla birlikte birçok alanda ilk 3’de olan bir kent. Kocaeli; Türkiye’de toplanan vergi gelirlerine baktığımızda ilk 3’de yer alan bir kent. İmalat sanayinin %13’üne sahip bir kent. Sanayinin başkenti diyebileceğimiz bir konuma sahip. 2 üniversitesi ve 90 bini aşan öğrenci sayısıyla bir eğitim şehridir. Özellikle AR-GE ve teknoloji geliştirme bölgelerinde Türkiye’nin en önemli merkezlerinden birisidir. Bugün itibariyle 84 AR-GE Merkezine sahip bir kent. 6 tasarım bölgesi ve 4 teknoloji geliştirme bölgesine sahip bir kent. Böylesine önemli bir kentte basınımızın da yeri oldukça anlamlıdır. Kocaeli basını kendisini çok geliştirmiş ve çok iyi bir noktaya taşımıştır. Buna 16 Ocak Basın Onur Gününün de kattığı çok önemli değerler var.19 Mayıs 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları kuruluşa ve kurtuluşa giden ilk noktada Samsun’a çıktılar. Amasya tamimiyle, Erzurum ve Sivas kongreleriyle süreci tamamlayarak, Ankara’ya gittiler ve Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisini kurdular. Sonrasında yurdun dört bir yanında kurtuluş mücadelesi halkımızın desteği ile birlikte verildi. Cumhuriyetimize doğru süreç ilerlerken bu noktada basınımızın gücünden de yararlanmak suretiyle Kocaeli’de o dönem bir basın toplantısı yapma ihtiyacı doğdu. 16 Ocak 1923 ‘de Cumhuriyeti anlatmak adına bu çalışma gerçekleştirildi. Sonuçlarına baktığımızda oldukça yararlı ve netice veren bir çalışmanın Kocaeli’de yapılmış olmasından büyük bir onur duymaktayız. Bu yıl Türk Dünyasından basın mensuplarının da aramızda bulunduğu bir süreçte bunu uluslararası bir boyuta taşıma noktasına geldik. Böylesi önemli bir toplantıya katılımları nedeniyle başta Sayın Başbakan Yardımcımıza ve katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum” diyen Sayın Valimizin ardından Başbakan Yardımcımız Sayın Fikri Işık ise yaptığı konuşmalarında; “Basın Onur Günü ve Türk Dünyası Gazeteciler Zirvesi münasebetiyle aranızda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Tüm basın mensuplarının Basın Onur Gününü tebrik ediyorum. Her yıl kutladığımız Basın Onur Gününü bu yıl farklı bir tarzda ve anlamlı bir şekilde kutluyoruz. Gönül coğrafyamızda yer alan dost ve kardeş ülkelerin kıymetli temsilcileri ve medya alanında faaliyet gösteren akademisyenleri aramızda görmekten son derece mutluyuz. Bu etkinliğe katılan tüm konuklarımıza hoş geldiniz diyoruz.

“MUSTAFA KEMAL ATATÜRK TARAFINDAN BU TOPLANTIDA VERİLEN MESAJLAR GENÇ TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN GELECEĞİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİYDİ”

Bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk ve tek basın toplantısını düzenleyişinin 95. yıldönümü. Bu ilk basın toplantısını İzmit’te gerçekleştirmiş olması şehrimiz açısından her yönüyle bir iftihar vesilesidir. Atatürk’ün İzmit basın toplantısını da içine alan yurt seyahati 14 Ocak 1923’de başlamış ve 20 Şubat’ta tekrar Ankara’ya dönmesiyle sona ermiştir. Matbaa hayatının yakından tanıdığı isimlerle gece 03:30’a kadar devam eden ve o dönemde akıllardaki bütün sorunların cevaplandırıldığı basın toplantısı hem basın tarihimiz açısından, hem de ülkemiz açısından son derece önemlidir. Lozan konferansından, devletin yönetim şekline kadar, Saltanat ve hilafet meselesinden, halk fırkasının kurulmasına kadar tüm konular gündeme gelmiştir. Mustafa Kemal Atatürk tarafından bu toplantıda verilen mesajlar Genç Türkiye Cumhuriyetinin geleceği açısından çok önemliydi. O mesajlardan bazıları; Türkiye’nin başkenti İstanbul olmayacaktı, devletin siyasi rejimi Cumhuriyet olacaktı. Cumhuriyet fikri ilk defa İzmit’te düzenlenen basın toplantısında konuşuldu bu açıdan bu toplantı çok önemlidir.

“BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ BİR MEDYA ÖZELLİKLE DEMOKRASİNİN TEMEL GEREKLİLİKLERİNDEN BİR TANESİDİR”

Medyanın kelime kökenine baktığımızda arada duran anlamına gelmektedir. Medya insanlar ve gerçekler arasında yer almaktır. İnsanların gerçeklere ulaşmasına aracılık etmektir. Bağımsız ve tarafsız bir medya özellikle demokrasinin temel gerekliliklerinden bir tanesidir. İfade ve haber alma özgürlüğünün kullanılmasında hayati bir işleve sahip olan medyamız, demokratik düzenin vazgeçilmez unsuru olduğunu 15 Temmuz 2016 gecesi bir kez daha göstermiştir. O gece medyamız demokrasi ve onun temelini oluştura devlet iradesinden yana tavır koyarak, toplumun ifade ve haber alma özgürlüğünün güvencesi olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Bu vesileyle tüm basın camiasına teşekkür ediyorum.

2004 yılında çıkardığımız Basın Kanunu aynı yıl farklı dil ve lehçelerle radyo ve televizyonlarda yayın yapılmasına imkan veren düzenleme ve 2005’de yapılan Anayasa değişikliği ile RTÜK üyelerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri tarafından seçilmesi hükümetimizin bu alanda attığı önemli adımlardandır. Bugüne kadar basın mensuplarının kolay çalışması ve işlerini yapması için elimizden gelen her türlü çalışmayı yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz. Geçen hafta Başbakanlıkta Başbakan Yardımcılarımız Sayın Bekir Bozdağ ve Sayın Hakan Çavuşoğlu ile bürokratlarımızdan oluşan bir heyetle önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantının gündemi yerel televizyonların desteklenmesi, alınan uydu frekans ücretlerinin daha makul seviyelere indirilmesi ve yerel televizyonlarda çalışan arkadaşlarımızın eğitimine katkı sunulması idi. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile başlayan bu çalışmaları en kısa sürede sonuçlandırmayı hedefliyoruz.

“KOCAELİ ÜNİVERSİTEMİZLE İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE ŞEHRİMİZDEKİ GAZETECİ ARKADAŞLARIMIZIN YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA YAPMALARINI TEŞVİK EDİYORUM”

Gazeteciliğin ne kadar zor bir meslek olduğunu gayet iyi biliyorum. Kocaeli Üniversitemizle işbirliği içerisinde şehrimizdeki gazeteci arkadaşlarımızın yüksek lisans ve doktora yapmalarını teşvik ediyoruz. Yıldız Entegre Endüstri Meslek Lisesi içerindeki gazetecilik bölümüne Türkiye’ye örnek bir stüdyoyu kazandırdık. Burada okuyan gençlerimiz daha mezun olmadan haber merkezi nedir görecek. Stüdyoyu okulda öğrenecekler. Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde ilimizdeki 178 gazeteciye ücretsiz tablet dağıtacağız. 2004-2005 yıllarında depremde mağdur olup da hak sahibi olamayan ve ev alamayan depremzede kardeşlerimiz vardı. Onlara İzmit’in en güzel yerinde sosyal konutlar yaptık. Gazeteci arkadaşlarımızda doğrusu bu haberleri çok güzel yaptılar. Şimdi o mağdur arkadaşlarımız evlerinde huzur içerisinde oturuyorlar. Bunu yaparken gazeteci arkadaşlarımızda mağduriyet yaşadıklarını beyan etmişlerdi. TOKİ ile onlara da uygun şartlarda ev sahibi olmaları için çalışmalar başlattık. Önümüzdeki hafta kabuller yapılacak. En geç iki ay içerisinde gazetecilerimiz evlerine kavuşuyor. Herkes için hayırlı uğurlu olsun. Basın Onur Günü hepimiz açısından çok önemli bir gün. Bu programlar çok zor ve fedakarca hazırlık gerektiriyor. Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve ekibine teşekkür ediyorum.” diyen Sayın Başbakan Yardımcımız, tüm basın mensuplarının Basın Onur Gününü kutladı.

Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcımız Sayın Fikri Işık, Basın Onur ödüllerini vererek, katılımlarından dolayı teşekkür etti.

Valimiz Sayın Hüseyin Aksoy ile protokol üyeleri haber, haber fotoğrafı, röportaj, mizanpaj, görüntülü haber, şiir ve kompozisyon dallarında yapılan yarışmalarda dereceye giren basın mensuplarına, ödül ve plaketlerini verdiler.


16 Ocak Basın Onur Günü programının ardından Sayın Başbakan Yardımcımız, Sayın Valimiz ve protokol üyeleri basın mensupları ile günün anısına toplu fotoğraf çektirdiler ve ardından birlikte emekli gazeteci Mustafa Bağdiken’e ait fotoğraf sergisini gezdiler.

banner44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner52