Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitim Projesi devam ediyor. Eğitimlerle ilçelerde yaşan vatandaşlara, kendi mahallelerinde afetlerle ilgili teorik ve uygulamalı eğitimler verilerek bireylerin bilinçlendirilmesi amaçlanıyor. Kocaeli’nin tüm ilçelerinde gerçekleştirilen deprem eğitimlerine, vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor.
KARAMÜRSEL’DE AFET EĞİTİMİ
İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından yürütülen eğitimlerin bu kez ki yeri Karamürsel İlçesi Altın Kemer Kültür Merkezi oldu. Eğitimler Karamürsel Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, Karamürsel Belediye Başkan Yardımcısı Ali Karacan, Kocaeli Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Akman, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Kocaeli Üniversitesi Öğretim üyelerinden Doç. Dr. Esma Buluş Kırıkkaya ve Yrd. Doç. Dr. Serpil Gerdan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
FARKLI ALANLARDA EĞİTİMLER
Afet bilinci, hafif arama kurtarma ve KBRN eğitimleri AFAD eğitmenleri tarafından; Psikolojik İlkyardım, İlkyardım ve yangın eğitimleri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi eğitmenleri tarafından verildi. Zarar azaltma eğitimleri ise Doç. Dr. Esma Buluş Kırıkkaya ve Yrd. Doç. Dr. Serpil Gerdan tarafından aktarıldı.
GÜVENLİ YAŞAM ODASI EĞİTİMLERİ
Mahalle eğitimlerinde, depreme karşı yapısal risklerin azaltılması ile ilgili Güvenli Yaşam Odası’nda uygulamalı eğitimler veriliyor. Güvenli Yaşam Odasının dış cephesi yapısal olmayan risklerle ilgili genel bilgiler ve sabitleme yöntemlerine ait görsellerle giydirilmiş olup, içerisinde yer alan plazma televizyon aracılığıyla da sabitleme teknikleri ile ilgili video görselleriyle destekleniyor. Bu oda içerinde ise doğru sabitlenmiş eşyalar ve sabitlenmemiş eşyalardan kaynaklı riskler gösteriliyor. Özellikle çocuklara yönelik deprem tehlike avı uygulaması yaptırılarak ve ödüller verilerek, depreme karşı yapısal olmayan risklerin azaltılması bilinci yaygınlaştırılmaya çalışılıyor.
EĞİTİMLER MAHALLELERDE YAPILIYOR
Katılımcılar eğitmen tarafından hazırlanan ve teorik eğitim ile nasıl kullanılacağı hakkındabilgilendirildikleri GMTA Formu (kontrol listesi) ile eğitmen ve yardımcılarının gözetimindeuygulama sahasına çıkartılıyor. Uygulamanın yapılacağı saha genellikle katılımcılarınyaşadıkları mahalleden seçilmekte ve uygulama güzergahı proje çalışanları tarafından öntespitle önceden belirleniyor.
BUGÜNE KADAR 14 MAHALLEDE EĞİTİM
Kocaeli Mahalle Halkı Afetlere Hazırlık Eğitim Projesi kapsamında bu güne kadar toplam 14 mahallede 567 mahalle sakine eğitim verildi. 2 gün süren afet eğitimlerde Temel Afet Bilinci, Yangın, İlkyardım, KBRN, Hafif Arama Kurtarma ve psikolojik ilkyardım eğitimleri veriliyor.