Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: “Teknolojinin Kalbi DEÜ’de Atacak”

Bakan Kacır, Genç Girişimcilerle Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkı’nda Buluştu

banner96
24 Nisan 2025 Perşembe 13:53
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır: “Teknolojinin Kalbi DEÜ’de Atacak”
banner22

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoparkı (DEPARK)’nda düzenlenen etkinlikte genç girişimcilerle bir araya geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, Buca Kaymakamı Mahmut Nedim Tunçer, DEPARK Genel Müdürü Prof. Dr. Zeki Atıl Bulut, akademisyenler, girişimciler ve sektör temsilcilerinin de katıldığı buluşmada, DEPARK’ın Türkiye’nin kalkınma yolculuğunda stratejik bir teknoloji üssü olduğuna vurgu yapıldı.

“DEPARK, Türkiye’ye Katma Değer Sunacak Girişimlerin Yuvası”

Etkinlikte konuşan Bakan Kacır, DEPARK’ın barındırdığı teknoloji girişimlerinin sürdürülebilirliğinin Türkiye için büyük bir değer olduğunu belirtti. “DEPARK, çok sayıda teknoloji girişimine destek vererek gelişimlerine öncülük ediyor. İnanıyorum ki burada geliştirilecek projeler, ülkemize yüksek katma değerli ürünler kazandıracak,” dedi.

Türkiye Start-up Yatırımlarında Büyük Sıçrama Yaşadı

Türkiye’nin Ar-Ge ekosistemini son yıllarda hızla geliştirdiğini belirten Bakan Kacır, “2019’a kadar yıllık ortalama 60-80 milyon dolar start-up yatırımı yapılırken, 2020’den bu yana bu rakam ortalama 1 milyar dolara ulaştı. Son 5 yılda toplamda 5 milyar dolarlık yatırım yapılması, ekosistemimizin olgunlaştığını gösteriyor,” ifadelerini kullandı.

“Ar-Ge’ye 22 Yılda 14 Kat Daha Fazla Kaynak Aktardık”

Türkiye’deki Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin sayısının 1.600’ü aştığını açıklayan Bakan Kacır, “Ar-Ge’ye ayırdığımız kaynak 1,2 milyar dolardan 16 milyar dolara çıktı. Ar-Ge insan kaynağımız 29 binden 290 binin üzerine çıktı. 106 teknoparkta, 11 bin 500 teknoloji girişimi faaliyet yürütüyor,” dedi.

İBG, Ulusal Düzeyde Öncü Bir Merkez

İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi (İBG)’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesiyle desteklenen stratejik merkezlerden biri olduğunu söyleyen Bakan Kacır, “İBG, biyoteknoloji alanında ülkemizin en önemli araştırma altyapılarından biri. Bu merkezde yürütülecek çalışmalar, bilimsel gelişimimize ve biyoteknoloji yarışındaki konumumuza katkı sağlayacak,” şeklinde konuştu.

“Teknoloji Savaşında Geri Kalmak Lüksümüz Yok”

Küresel rekabetin giderek sertleştiğini dile getiren Kacır, “Artık teknoloji paylaşımı eski kadar yaygın değil. Dünya korumacı bir döneme girdi. Bu yarışta bilim ve teknolojide iddia sahibi olmayanlar ayakta bile kalamaz,” diyerek Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik altyapısını daha da güçlendirme gereğine dikkat çekti.

Rektör Yılmaz: “DEÜ, Ar-Ge ve İnovasyonun Merkezi Olma Yolunda”

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, DEÜ’nün köklü yapısına ve aldığı TÜBİTAK desteklerine vurgu yaparak, “Üniversitemiz teknolojinin kalbinin attığı bir merkez haline geliyor. Bu göreve layık görüldüğüm için Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum,” dedi.

Etkinlik DEPARK Firmalarının Proje Tanıtımlarıyla Tamamlandı

Bakan Kacır, etkinliğin sonunda DEPARK bünyesinde faaliyet yürüten girişimlerin projelerini inceledi ve genç girişimcilerin sorularını yanıtladı. Program, Rektör Yılmaz’ın Bakan Kacır’a plaket takdimiyle sona erdi.

 Kaynak: TEK HABER AJANSI (TEKHA)

banner44
Son Güncelleme: 24.04.2025 14:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner52

banner94