BURSA (AA) - Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) sıkı duruşuyla Türkiye'nin döviz kuru ve risk primi göstergelerinde olumlu bir seyir izlenmektedir. Bununla birlikte liranın istikrarlı seyri ve emtia fiyatlarındaki düşüşlerin enflasyona olan etkisi sınırlı düzeyde gerçekleşmiştir." değerlendirmesinde bulundu
Baylan, haziran ayı enflasyon verilerini değerlendirdiği yazılı açıklamasında, söz konusu ayda Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 0,27 azaldığını ve yıllık bazda yüzde 10,90'a gerilediğini hatırlattı.
TCMB'nin, haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını yüzde 8 düzeyinde sabit bıraktığını aktaran Baylan, "Fed'in para politikasındaki sıkılaşma sürecinin aşamalı olacağının anlaşılmasıyla birlikte yüksek düzeylerde seyreden küresel risk iştahına bağlı olarak Mart 2017'den itibaren hızlanan bir biçimde gelişmekte olan ülke ekonomilerine yönelik sermaye girişlerinde artışlar gözlenmektedir. TCMB'nin sıkı duruşuyla Türkiye'nin döviz kuru ve risk primi göstergelerinde olumlu bir seyir izlenmektedir. Bununla birlikte liranın istikrarlı seyri ve emtia fiyatlarındaki düşüşlerin enflasyona olan etkisi sınırlı düzeyde gerçekleşmiştir." değerlendirmesinde bulundu.
Baylan, gıda fiyatlarında arzulanan düzeyde bir iyileşmenin yaşanmadığını belirterek, "Büyümedeki artış da dikkate alındığında iç talebin enflasyona verdiği aşağı yönlü destek sınırlanmaktadır. Yaz aylarında enflasyonda baz etkilerine bağlı olarak düşüşler tahmin edilse de enflasyondaki azalışın kalıcı olmayacağı yönündeki bekleyişler para politikası için temkinli duruşun korunmasını gerektirmektedir." ifadelerini kullandı.
Dış ticaret açısından mevcut verilerin ve altın ticaretinin olumsuz etkisine rağmen petrol fiyatlarındaki istikrarlı seyrin dış ticaret dengesini olumlu etkilediğini vurgulayan Baylan, şunları kaydetti:
"İhracat performansında gözlenen olumlu seyrin sürmesi beklenmektedir. 2017 yılı ilk çeyreğinde ekonominin bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 düzeyinde büyüdüğü görülmüştür. Büyümenin kaynaklarına bakıldığında, özel tüketim ve kamu harcamaları sırasıyla yüzde 5,1 ve yüzde 9,4'lük bir katkı verirken net ihracat avro alanında gözlenen toparlanma ve özellikle otomotiv ihracatının katkısıyla yüzde 10,6 düzeyinde artış göstermiştir. Yatırımlar ise yüzde 2,2'lik düzeyle sınırlı artış kaydetmiştir. Bu haliyle 2017 yılı ilk çeyreğine ait büyüme kompozisyonu, dış talebin katkısıyla geçen yıldan farklılaşmaktadır. Ekonomi yönetimi tarafından alınan destekleyici tedbirlerin etkisiyle büyümenin yılın tamamına olumlu yansıması beklenmektedir."