Portakal Hafız Konağı’nda Sona Yaklaşıldı

Başkan Karaosmanoğlu, İzmit Çukurbağ Mahallesi’nde yer alan kentin tarihi miraslarından İzmit Portakal Hafız Konağı’nda sona yaklaşıldığını açıkladı.

banner96
11 Aralık 2017 Pazartesi 10:11
Portakal Hafız Konağı’nda Sona Yaklaşıldı
banner22

Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğluİzmit Çukurbağ Mahallesi’nde yer alan kentin tarihi miraslarından İzmit Portakal Hafız Konağı’nda sona yaklaşıldığını açıkladı. Kocaeli’deki tarihi dokulara çok önem veren Karaosmanoğlu, Atatürk’ün de kaldığı konağın yakın zamanda hizmete gireceğini söylerken, halkın kullanımına açık olacağını da belirtti. Aslına uygun olarak rekonstrüksiyon çalışmaları yapılan Portakal Hafız Konağı, Sırrı Paşa Konağı’ndan sonra Kocaeli’ye kazandırılan en önemli eserlerden bir tanesi olacak.

ESKİ GÖRKEMLİ GÖRÜNÜŞÜNE DE KAVUŞTU”

Kocaeli’nin tarihinde önemli bir yere sahip olan ve 19. yüzyıl Türk konut mimarisinin özelliklerini taşıyan İzmit Portakal Hafız Konağı’nın son durumunu yerinde denetleyen Başkan Karaosmanoğlu’na, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Altay, Fen İşleri Dairesi Başkanı Serkan Ihlamur, Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanı Cenan Turan ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Berna Abiş’in yanı sıra teknik personeller de eşlik etti. Konağın iç kısımlarında yapılacak çalışmalarının ve çevre düzenleme işlerinin tamamlanması için talimat veren Karaosmanoğlu, “Konağımız genel anlamda projedeki işlerin bitmesiyle birlikte eski görkemli görünüşüne de kavuştu” açıklamasını yaptı.

PORTAKAL HAFIZ (RÜŞTÜ) KONAĞI’NIN TARİHÇESİ 

Konak, dönemin Valisi Mutassarrıf Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Konağın yapımı 1860 yılları öncesi tarihlenmektedir. Hafız Rüştü Efendi (Portakal Hafız), Hasan Paşa’nın damadıdır. Hasan Paşa ölünce erkek evladı olmadığı için Portakal Hafız yerleşmiş ve konak bu isimle anılmıştır. Portakal Hafız, 1908 yılında Meclisi Mebusanda 1. devre milletvekili olarak görev almıştır. Konağın tarihteki belgeli kayıtları 1926 hali hazır ve 1938 imar planı göstermektedir. 1940’ta kamulaştırılan konak 1935 ve 1967’de onarım görmüş, 1970 yılında bir yangın geçirmiş ve yeniden 2 katlı olarak yapılmıştır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 yılında kamulaştırılan konak, projeleri yeniden aslına uygun 3 katlı olarak revize edilerek yapımına başlandı.

ATATÜRK’ÜN KALDIĞI EV

Konakta 1924’te Fransız gazeteci Claude Farrere, Atatürk’ün İzmit basın toplantısına katılmak üzere gelmiş ve konağı ziyaret etmişlerdir. Farrere,  burada konakladıktan sonra Kasr-ı Hümayun’daki, bugün Basın Onur Günü olarak kutlanmasına vesile olan basın toplantısına katıldı. Konağın tarihteki belgeli kayıtları 1926 hali hazır ve 1938 imar planı göstermektedir. 1940’ta kamulaştırılan konak 1935 ve 1967’de onarım görmüş, 1970 yılında bir yangın geçirmiş ve yeniden 2 katlı olarak yapılmıştır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 yılında kamulaştırılan konak, projeleri yeniden aslına uygun 3 katlı olarak revize edilerek yapımına başlandı.

banner44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner52