Sınav Stresi İçinden Çıkılamayacak Bir Hale Dönüşüyor mu” “Ergenlik döneminde mesleki kimliğin oluşması gelişimin önemli bir parçası, ergen bu dönemde kendi kişilik özelliklerini tanıyarak gelecekteki hayatında kendisine maddi ve manevi kazanç sağlayacağını düşündüğü mesleğe yönelmesi gerektiğinin bilincine varır. Ancak bu seçimde kendisi gibi birçok gençle yarışması gerektiğinden, bu yarışın sıralamasını yapabilmek için de LYS gibi sınavlar karşısına çıkıyor.
Aslında LYS hayatımızda karşılaşacağımız birçok sınavdan bir tanesi, ergenlik döneminde olması ve meslek seçiminde önemli bir belirleyici rolünün olması önemini arttırmakta” diyerek sözlerine başlayan Doç. Dr. Özlem YILDIZ GÜNDOĞDU, “Sınav stresini arttıran nedenlerin anlaşılması ve ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu nedenler her birey için kendine özel, kişiden kişiye değişir. ailenin beklentisinin yüksek olması, başarısız olmak ve sınavın kötü geçeceği ile ilgili saplantılı düşünceler, verimli çalışma alışkanlığının olmaması, hedefi gözünde büyütme, kendini yetersiz algılama gibi etkenler rol oynar.
Sınav stresi ile başa çıkmak için hem ergen hem de aile ile çalışmak gerekir. Ergenin başarısızlık, kendine güven, aile beklentileri ile ilgili çarpık algıları ortaya çıkartılmalı ve her biri gerçekçi düşüncelerle yer değiştirene kadar görüşmeler yapılmalı. Aileler de çocuklarının çalışma isteğini arttırmak için kaygılandırıcı söylemlerden ve kıyaslamalardan kaçınmalılar.” Diyerek Prof. Dr. GÜNDOĞDU, bu konuda ailelere önemli görev düştüğünü aktardı.
“Öğrenciler tercihte bulunurken nelere dikkat etmeli” Üniversite tercihi ve aynı zamanda meslek seçiminin önemine de değinen Prof. Dr. GÜNDOĞDU, “Üniversite tercihinde gencin kendisine sorması gereken en önemli soru; tercih ettiği bölümlerin kendisine bir meslek kazandırıp kazandırmayacağı olmalı, meslek kazandıran bir bölüm tercih edecekse de bu mesleğin sunacağı hayat biçimini yaşamak isteyip istemediğini iyi düşünmeli, kişi öncelikle kendini iyi tanımalı; ilgi alanlarına, yeteneklerine, değer verdiği konulara ve sağlık durumuna göre gerçekçi kararlar vermeli. Bunun için ayrıca tercih edilecek mesleğin de iyi tanınması gerekir. Kişinin kendi özellikleri ile seçeceği meslek arasındaki uyum hem üniversite yıllarında hem de iş hayatında başarı ve doyumun gelişmesinde önemli rol oynar.” dedi.